Naar de navigatie Naar de inhoud

Jouw verhaal is goud waard

Geplaatst op 11 september 2018 door - 1501 keer bekeken

Foto Jouw verhaal is goud waard

“Hey! Hoe gaat het?” De standaard vraag die we tegenwoordig stellen wanneer we iemand tegenkomen. “Ja, goed! En met jou?” Het standaard antwoord dat meestal volgt. Maar is dit ook écht het antwoord wat je zou willen geven?

De vraag

‘Hoe gaat het met je’, ‘hoe is het’, ‘alles goed’, we kennen de vraag in vele varianten en we horen hem regelmatig. Maar is het een sociaal gewenste vraag of wordt deze vraag je gesteld uit oprechte interesse? Hoe vaak nemen mensen daadwerkelijk de tijd om naar je antwoord te luisteren, of vragen ze zich af of ‘goed’ ook echt goed is? Iedereen maakt zich, bewust of onbewust, hier wel eens schuldig aan, vaak ook door een gebrek aan tijd. Want tijd is iets waar we tegenwoordig regelmatig een gebrek aan hebben in deze steeds sneller wordende maatschappij. Het is niet voor niets dat het antwoord op deze vraag steeds vaker ‘druk, maar goed’ is.

Het antwoord

Maar wat betekent ‘goed’? Gaat het werkelijk goed? Gaat het naar omstandigheden goed? Of antwoordt je ‘goed’, omdat je anders alles uit moet leggen? En wanneer je antwoordt dat het ‘niet goed’ gaat, weten mensen vaak niet meer hoe ze moeten reageren. Toch is de keuze aan jou hoe je antwoordt. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de persoon die het vraagt en hoe goed je hem/haar kent.

Begrip voor zeldzame aandoening

Mensen met een zeldzame aandoening of ouders van kinderen met een zeldzame aandoening lopen ook vaak tegen de overweging aan wat ze zullen antwoorden. Wanneer ik het hier met ze over heb, vertellen ze vaak dat ze een korte en een lange versie kunnen geven. Waar ze daarnaast ook tegenaan lopen, is dat ze zich niet altijd begrepen voelen vanwege de zeldzaamheid van de aandoening en de problemen die het geeft in het dagelijks leven. Juist daarom is hun verhaal het waard om gehoord te worden. Dat is dan ook de basis van ‘Expertise in kaart’. We luisteren  naar het verhaal van een patiënt en zijn/haar ouders, bundelen alle verhalen en maken deze zichtbaar.

Interesse in elkaar

De vraag ‘hoe gaat het’ en de interactie tussen mensen is mij gaan intrigeren tijdens mijn studietijd. Langzaam kwam bij mij het besef naar boven dat ik bij een aantal mensen om mij heen weinig wederzijdse interesse ervaarde. Bij een vriendin ging het bijvoorbeeld altijd over ditjes en datjes in haar leven. Wanneer ze mij iets vroeg, gebruikte ze mijn antwoord (dat ze dan onderbrak) als opstapje om een nieuw verhaal over haar leven te vertellen. Toen kwam ik erachter dat wederzijdse oprechte interesse zeer belangrijk is in vriendschappen. Iedereen heeft een verhaal en ieders verhaal is het waard om gehoord te worden.

Tegenwoordig probeer ik er dan ook op te letten dat ik bewust vraag hoe het met iemand gaat en te luisteren naar het antwoord.

Dus wil ik graag aan jou vragen: wat is jouw verhaal?



Er zijn 2 reacties geplaatst

Johnny | 3 februari 2019

Omdat ik last had van Hallucinatie's (stemmen), 8-2012 en 3-2013:
Betekend niet, dat ik last heb van psiechose/schietsefronie
Dan zouden adnormaal veel mensen dat hebben. Ik kon gewoon praten met mensen en mijn weg normaal vervolgen. Het waren gewoon Ludere tetro. Omdat iemand 's nachts droomt over vroeger, heb je nog altijd de genoemde ziektes niet.

Groetjes John

Oma van een kind met een ongeneeslijke stofwisseling | 18 oktober 2018

Hoe gaat het met je kleinzoon wordt al niet meer gevraagd. Sommige mensen weten dat voor hem geen hoop meer is.Artsen hebben dat ook verteld uiteraard.
Hij zal binnenkort aan deze ziekte overlijden, ( nu 4 jaar oud en pas 1 jaar ziek!! ) Hij is een prachtig kind maar mensen vinden hem eng.. dat idee eng... dus vragen ze niet meer. Zelf een hele familie haakt af. Immers brrr.. sonde brr hij is doof..., brr hij is blind ...brrr hij kent je niet meer. . Mensen zijn wreed!
Mijn prachtige mannetje, zo mooi zo teer, maar prachtig en zo ontzettend dierbaar.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.